🎉 NOVO! Priporočilni kviz za spletne trgovine 🛍 Več info

Kako Youtube z igrifikacijo skrbi za motivacijo ustvarjalcev?

Vse se je začelo davnega decembra 2005, ko je Youtube uradno odprl svoja digitalna vrata. Število uporabnikov in ogledov je raslo iz dneva v dan in januarja 2006 že preseglo 25 milijonov ogledov.

Istega leta je prvi kanal presegel 10.000 naročnikov.

Kaj kmalu so v Youtube ekipi razmueli, da lahko aktivnost ustvarjalcev še dodatno spodbudijo z igrifikacijo.

Ustvarili so Youtube Creator Awards.

Gre za sistem značk, ki prepoznavajo močne skupnosti, ki jih gradijo ustvarjalci. Za pridobitev posamezne značke mora Youtube kanal izpolnjevati nekaj pogojev in zanjo zaprositi sam, ko izpolni specifičen mejnik.

Katere so nagrade za ustvarjalce?

Srebrn gumb: Ko ustvarjalec doseže 100.000 naročnikov,
Zlat gumb: Ko ustvarjalec doseže 1.000.000 naročnikov,
Diamantni gumb: Ko ustvarjalec doseže 10.000.000 naročnikov,
Rdeč diamant: Ko ustvarjalec doseže 100.000.000 naročnikov. To nagrado je do sedaj doseglo le 7 kanalov.

Osvojitev nagrade za ustvarjalce ne pomeni le priznanja, ampak tudi odpira nove priložnosti za YouTuberje. Številni ustvarjalci so svoje nagrade (oz. skupnost za njimi) uporabili kot odskočno desko za druge priložnosti, kot so sponzorstva, sodelovanja z blagovnimi znamkami in celo lastne linije izdelkov (merchandise).

 

Youtube igrifikacija

 

Kakšna motivacija žene tudi manj popularne ustvarjalce?

Motivacija za ustvarjanje Youtube vsebin je pri različnih uporabnikih seveda različna. Vseeno pa vse ustvarjalce žene želja po ustvarjanju vedno novih vsebin, ki bodo dosegle še več uporabnikov.

Nekatere ekstrinzična, druge intrinzična. Pogosto pa kar obe.

Ekstrinzična motivacija

Ekstrinzična motivacija pomeni, da se nekdo vključi v aktivnost zaradi zunanjih pritiskov ali nagrad, ne zato, ker bi dejavnost sama po sebi bila zanimiva.

Na primer, nekdo bi lahko igral igrico samo zato, ker dobi nagrado, če zmaga, ne zato, ker bi mu bila igra všeč. Če izgine vir zunanje spodbude, se dejavnost lahko preneha, ker ni notranje motivacije.

Nagrade za ustvarjalce

V svetu YouTuba so nagrade za ustvarjalce (poznane kot ‘’Play Buttons’’) častno priznanje za njihovo ustvarjanje vsebine s katero so vzpostavili uspešen kanal in zbrali določeno število naročnikov.

Toda kako Youtuberji osvojijo te nagrade in katera merila uspešnosti morajo doseči?

Vsak Youtube kanal je pregledan preden mu je izdana nagrada. Izpolnjevati mora določena merila, da je upravičen do nagrade za ustvarjalce. Ta merila se razlikujejo glede na nagrado, vendar nekateri pogosti dejavniki vključujejo:

  • določeno število naročnikov,
  • izvirno vsebino,
  • dosleden urnik objavljanja videov,
  • čas gledanja videov (veliko ustvarjalcev dela videe daljše od 10 minut zaradi YouTubovega algoritma, saj ta bolje uvršča videoposnetke z daljšim časom gledanja),
  • kanal mora biti aktiven (videi morajo objavljeni v zadnjih 6 mesecih),
  • in močno sodelovanje z občinstvom prek komentarjev, všečkov in deljenja.

Intrinzična (notranja) motivacija

Intrinzična motivacija pomeni, da se nekdo vključi v aktivnost zaradi lastnega zanimanja in užitka, ne pa zaradi zunanjih ali notranjih pritiskov ali pričakovanja nagrade. Na primer, nekdo bi lahko igral igrico, ker mu je to zabavno in ne zato, ker dobi nagrado. Pri intrinzični motivaciji oseba uživa v sami dejavnosti in je zadovoljna s svojimi dosežki. To pomeni, da se aktivnost opravlja zaradi lastnega interesa in ne zaradi zunanjih nagrad ali pritiskov.

Notranja motivacija za ustvarjalce je večplastna:

Potrditev trdega dela in prikaz talenta

Številne uporabnike motivirajo povratne informacije (tako pozitivne ali negativne), ki jih dobijo od svojih naročnikov. Za nekatere YouTuberje je to potrditev njihovega trdega dela in simbol njihovega uspeha na platformi. Za druge je objava videov način, da pokažejo svoj talent, dosežejo širšo publiko in se z njo povežejo. Za mnoge pa je to motivacija, da še naprej ustvarjajo odlično vsebino in širijo svoj kanal.

Uživanje v ustvarjanju vsebine

Za nekatere je dovolj že samo zadovoljstvo, ki ga prinese proces ustvarjanja videov, deljenje svojega znanja in izkušenj. Se pa včasih zgodi tudi obratno, ko ustvarjanje videov postane trn v peti, saj lahko konstantno izmišljevanje vsebine hitro postane naporno. Zato je potrebno ustvarjati vsebino, ki posameznika razveseljuje, hkrati pa določiti teme videov vnaprej in ne zadnji trenutek.

Izziv izboljševanja

Nekateri Youtuberji pa uživajo tudi v tem, da lahko konstantno izboljšujejo svoje znanje, bodisi v smislu vsebine, kakovosti produkcije ali drugih vidikov ustvarjanja videoposnetkov.

Kateri Youtube kanali imajo največ naročnikov?

Ne, to ni MrBeast. Niti PewDiePie. Pač pa so na prvih treh mestih:

  1. T-Series (indijska glasbena založba in filmska produkcijska družba) z 235 milijoni naročnikov,
  2. Cocomelon (3D animacije tradicionalnih otroških pesmic in lastnih izvirnih otroških pesmi) s 153 milijoni naročnikov in
  3. Sony Entertainment Television India (splošni zabavni plačljivi televizijski kanal v indijskem jeziku hindi) s 151 milijoni naročnikov.

Kljub temu, pa je največja priljubljenost (glede na število ogledov videov) v rokah dveh posameznikov, ki sta se uvrstila na 4. in 5. mesto lestvice z največ naročniki.

Skoraj vsak je že slišal za dve zelo odmevni Youtube imeni – PewDiePie in MrBeast.

Prvi je ob vzponu Youtube-a, v letih med 2010 in 2012, izkoristil priljubljenost videoposnetkov igranja online iger in privlačnost humorja, da je na svojem YouTube kanalu dosegel uspeh, ki mu še 10 let ni bilo para. Do novembra 2022 je držal rekord posameznika z največ naročniki (111 milijonov), ko je njegovo krono prevzel Youtuber MrBeast.

Ta ima trenutno 132 milijonov naročnikov in je znan po številnih viralnih videih, kjer svojim prijateljem ali naključnim ljudem omogoča, da zadenejo nore nagrade – največkrat odbite zneske denarja.

Ogledi številnih njegovih videov sežejo tudi čez 100 milijonov, njegov najbolj gledan video pa ima celo 359 milijonov ogledov: $456,000 Squid Game In Real Life!, kjer je poustvaril eno najbolj gledanih Netflix serij – Squid Game.

Youtube igrifikacija – zaključek

Youtube z igrifikacijo (nagradami za ustvarjalce) tako na precej direkten način motivira ustvarjalce, da bi bili še bolj uspešni na platformi, na njej še bolj redno ustvarjali in povečevali število naročnikov.

Ustvarjalci so motivirani zaradi konkretnih Youtubovih nagrad, lastnega – notranjega – užitka iz zaradi ustvarjanja samega in seveda zadovoljstva, ki ga dobijo ob potrditvi njihovega trdega dela. To so ogledi, delitve in naročnine na kanal.

Četudi gre za precej enostavno mehaniko značk, pa je lestivca za dosego teh značk ne le izredno visoka, ampak za večino ustvarjalcev skoraj nedosegljiva.

To pa značke dela izredno redke in zato še toliko bolj zanimive in simbolne. Podarjene značke ustvarjajo elitne skupine ustvarjalcev, ki z njimi (tudi) sporočajo svojo Youtube vrednost in pomembnost.

Cover img: Unsplash (Eyestetix Studio)


Sorodne objave