🎉 NOVO! Priporočilni kviz za spletne trgovine 🛍 Več info

Najboljše VR igre za drugačen Team Building

V tem zapisu boste dobili nekaj idej za drugačen team building, kot ste ga bili vajeni do sedaj. Predstavil vam bom možnosti za zabavno VR doživetje, ki si ga bo vaša celotna ekipa zelo dobro zapomnila.

O team building igrah smo do sedaj govorili na precej različnih načinov. Od tega, česa nikakor ne smete narediti, da vaše team building aktivnosti kolegom ne bodo bolj v breme kot užitek. Pa katere so najbolj priljubljena team building doživetja, za katere je vredno, da jih preizkusite. In nenazadnje, smo spisali 6 idej za team building aktivnosti, za katere menimo, da jih večina v vaši ekipi še ni nikoli preizkusila.

Zato bi danes rad odprl drugačno temo. Temo, ki povezuje dve stvari, okrog katerih smo v naših ekipi še posebej strastni in navdušeni.

Prva je seveda team building. Logično. Te preprosto radi izvajamo, saj vedno srečujemo nove obraze, se družimo z ljudmi, ki se radi igrajo, učijo novih stvari in so kot popravilu odprti za novosti in izzive. Sami smo zasnovali kar nekaj team building iger, ki so naletele na izredno dobre odzive. Ogledate si jih lako tule.

Pri načrtovanju iger vedno izhajamo iz osnovnih zakonitosti igrifikacije in psiholoških učinkov, ki se uporabljajo pri kreiranju iger, da se igralci kar se da potopijo v zgodbo, mehaniko in like. Načrtovanje tailor-made escape room in team building iger je, kot omenjeno, ena izmed stvari, kjer naše oči zasijejo.

 

Druga velika strast prav vseh v ekipi pa je VR tehnologija. O njej smo se na blogu že precej na dolgo in široko razpisali tule. O samih začetkih tehnologije, priložnostih, ki jih ta prinaša in seveda razvedrilnih učinkih, ki jih ima na uporabnika. Toda VR očala in tehnologija so lahko neverjetno učinkovito in zabavno team building orodje, ki bo vašo ekipo dobesedno postavil v posem drugačen prostor in čas.

Posledica je seveda ramišljanje in sodelovanje na precej drugačen način, kot ste ga vajeni do sedaj.

Revolucija na področju VR tehnologije?

Še do nedavnega je za VR tehnologijo veljalo dvoje. Oprema je draga, nastavitev in uporaba pa precej zahtevna in tehnična. Metri kablov, priklop na kakovosten gamerski računalnik, izzivi pri menjavi očal med igralci in podobno. A to se je precej spremenilo z letošnjim letom, ko je Oculus predstavil verjetno najbolj zmogljiv brez žični VR set na trgu – Oculus Quest.

Izredno dostopen VR komplet z verjetno najbolj enostavnim in intuitivnim delovanjem. Brez metrov kablov in najpomembneje, brez dragega računalnika, ki poganja VR okolje in igre.

Prednosti in slabosti Oculus Quest VR očal

Oculus Quest ima dovolj zmogljiv računalnik, da za delovanje in igranje iger ne potrebuje priklaplanja na stacionaern (ali prenosni) gaming računalnik. Setup je res enostaven, priklop hitrejši od priklopa pametnega telefona, Oculus delovno okolje pa dovolj intuitivno, da se v njem znajde tudi posameznik, ki si je prvič nadel VR očala. Zagotovo največja prednost Oculus Quest očal je enostavnost izrabe fizičnega prostora (Roomscale Boundry).

Če imamo dovolj velik prostor, ki ga lahko “spremenimo” v VR igralno okolje, potem bo največja prednost headseta zares prišla do izraza – neznosna lahkost premikanja v VR svetu.

drugačen team building - oculus Quest
Ene najbolj kakovostnih brezžičnih VR očal na trgu ta hip Oculus Quest, ki jih uporabljamo tudi pri Escapebox.

 

Prednosti Oculus Quest VR očal

Prednosti so torej zagotovo hitrost priprave, enostavnost uporabe in premikanja v VR svetu, eleganten dizajn, mobilnost in intuitivno delovanje. Seveda pa pri prvi resnejši wireless ediciji ne gre brez nekaj kiksov oziroma bolje rečeno razvojnih krčev. Tako bo Quest po sicer precej debeli uri uporabe postal precej težak. Vrat bo jasno povedal, da ne nosite le VR očal, ampak VR računalnik v očalih. Druga stopnica v vrsti razvoja, ki bo v bodoče zagotovo nadgrajena, je življenjska doba baterije.

Slabosti Oculus Quest očal

V resnih gamerskih okoljih z veliko akcije in premikanja bodo očala tako zdržala dobri dve uri. Je pa tu Oculus prišel nasproti vsaj z dolžino kabla, ki je priložen očalom. Ko smo na kabel priklopljeni seveda izgine del brezžičnih čarov, a je tudi polnenje očal precej hitro. V dobre pol ure jih boste napolnili za vsaj še eno uro igranja.

Zagotovo pa ne moremo mimo dveh najbolj očitnih težav, ki so posledica tega, da se računalnik, ki je vgrajen v sam set očal, ne more kosati z namizno konzolo. Predvsem z vidika grafičnih zakonitosti. Ne razumite narobe, grafika v Questu je izjemna, toda omejitev prostora se odraža v omejitvi zmogljivosti, kar nas pripelje do največje pomankljivosti očal.

Število iger in …

Število iger in doživetij, ki so na voljo v drugih Oculus ali third party knjižnicah (za Rift S ali Go) je razmeroma bogo. Tako boste na marsikatero igro, ki ste jo z veseljem igrali v Rift S okolju, pogrešali v Quest knjižnici. Ampak, ponavljam, to je šele začetek. Razvijalci so takoj po najavi in izidu očal pošteno zavihali rokave, tako da nas nabolj svetli trenutki Quest iger šele čakajo. In pa …

Rezultat iskanja slik za oculus quest controllers

Druga opazna težava, ki seveda niti prilbižno ni samo v domeni Quest očal, ampak vseh VR setov na trgu, je uporaba kontrolerjev (igralnih ročk), ki so naš podaljšek rok v VR svetu. Tudi tu pa Quest napoveduje revolucijo, saj naj bi preko kamer, ki jih ima na zunanji strani očal (op. a. quest za skeniranje prostora uporablja 4 zunanje kamere na skrajnih kotih očal) omogočil skeniranje naših fizičnih rok, te pa preslikal v VR svet in omogočal igranje iger brez dodatnih kontrolerjev ali ročk. Bolj jasno pa koncept Oclusu ekipa razloži v videu.

Glede na izkušnje, ki jih imamo, bo to zagotovo ena najbolj pomembnih lastnosti, za še hitrejšo udomačitev z VR svetom in še bolj intuitivno rabo. Do sedaj smo namreč opazili, da navejčje preglavice igralcem v VR svetu dela ravno uporaba ročk, ki navklju premišljeni zasnovi še vedno ne more nadomestiti vseh fizičnih lastnosti, ki jih lahko počnemo z rokama. Logično.

[bctt tweet=”Oculus Quest bo z naslednjo veliko posodobitvijo omogčil skeniranje rok v VR svet in s tem odpravil največjo težavo pri rokovanju z VR tehnologijo – komplicirane kontrolerje.” via=”no”]

Oculus Quest za drugačen Team Building

Na kakšen način pa lahko torej svoje Team Building aktivnosti popestrite z uporabo VR očal? Morda še bolj natanačno. Na kakšen način lahko torej popestrite svoje Team Building aktivnosti z uporabo Oculus Quest VR očal?

Odgovorov in idej je navkljub oskubljeni knjižnici kar nekaj. Prav vse, pa bodo navdušile vaše kolege ne glede na to, ali so se z VR okoljem v preteklosti že srečali. Da niti ne omejam odzivov in reakcij tistih, ki v VR svetu še nikoli niso bili. Eden najpogostejših odgovorov, ki jih slišimo na vr team buildingih je sigurno “Jaz bi imel to doma” in “Jaz ne pridem več ven”. 🙂

Rezultat iskanja slik za oculus quest

 

Ja, VR svet je res izredno privlačen in nadušujoč. Še vedno je sicer večina iger ustvarjena z mislijo na navdušene gamerje, zato je prvo-osenih streljačin na pretek. Ampak v tem zapisu bomo pogledali zabavne skupinske VR igre in dožvetja.

Kako torej Team Building naredimo drugačen in mu dodamo novo, virtualno, dimenzijo?

5 najboljših VR iger za drugačen Team Building

Kar nekaj časa smo z ekipo namenili raziskovanju in preizkušanju VR iger, ki bodo zabavne za vse udeležene, ne samo tiste, ki se nahajajo v VR svetu. Preko klasičnih VR multiplayer iger, kjer vsi igralci vstopijo v VR svet, nam je uspelo poiskati nekaj zares zabavnih VR simulacij in iger, kjer je eden od igralcev v VR svetu, ostali pa mu pomagajo iz resničnega sveta ali pa ga v VR svet zgolj opazujejo.

Za nabor TOP 5 smo iskali igre in doživetja, ki so zabavna, vključujoča za vse in enostavna za morebitno prvo srečanje z VR okoljem in opremo. Na našem seznamu so se tako znašle igre:

Richie’s Plank Experience

Rezultat iskanja slik za richies plank experience

Sigurno najbolj zabavna single-player igra, ki pa lahko, ob castanju slike na bližnji TV sprejemnik, celotno ekipo zabava ure in ure. Navidez precej enostaven izziv, ki ga igra ponuja igralcu je s strani opazovalcev, ki niso v VR svetu precej zabaven in nedolžen. Dokler si sami ne nadente očal. Na tej točki, pa se kolena in hlače zašibijo mariskomu. Tudi tistim, ki so se najbolj glasno smejali še minuto poprej. Bi vi sprejeli izziv?

POVEZAVA DO IGRE

 

Keep Talking And Nobody Explodes

Rezultat iskanja slik za keep talking and nobody explodes

Ste že kdaj rešili svet pred njegovim bridkim koncem? Ste si tega vedno želeli? Keep Talking vam ponuja točno to! Postavite se v čevlje in roke bombnega detonerja, ki ima 5 min časa, da svoje kolege v resničnem svetu seznani z vsebino bombe. Njihova naloga pa je, da dovolj hitro poiščejo vse namige za deaktivacijo bombe in s tem rešijo svet pred ekslozijo.

Zabavna igra, ki jo vsi igralci, tudi tisti, ki še nikoli niso nosili VR očal, osvojijo v nekaj minutah. Od te točke naprej, pa se zabava šele prične. Komu bo uspelo deaktivirati več bomb? Kakšno taktiko boste ubrali? Se boste v VR svetu imenjevali ali imate tako dobrega deaktiverja, da bo vse bombe komuniciral sam? Ena najbolj zabavnih skupinskih iger, ki združuje elemente sobe pobega, logičnega razmišljanja, akcijske napetosti in najpomembneje, izredno natanačnega komuniciranja.

POVEZAVA DO IGRE

 

Ocean Rift

Rezultat iskanja slik za ocean rift

Čudovita simulacija raziskovanja podvodnega sveta bo navdušila vse ljubitelje živali. Plavajte z delfini, orkami, sinjim kitom, m0rskimi kačami in drugimi podmorskimi živalmi. Če ste zares drzni se boste potopili v kletko, okoli vas pa se bodo vrteli beli morski psi in vas premerjali od glave do nog. Pazite! Eden je za vašim hrbtom.

Vrhunsko oblikovana igra z zares realističnimi živalmi vam bo vzela sapo.

POVEZAVA DO IGRE

 

Acron: Attack of the Squirrels!

Rezultat iskanja slik za Acron: Attack of the Squirrels!

Še ena zabavna igra, kjer je glavni igralec v VR svetu, ostali pa z nijm igrajo in ga skušajo premagati prek igre v aplikaciji na svojem telefonu. Boste drevo in sami proti vsem, ali iznajdljiva veverica, ki z ostalimi vevericami kuje taktiko, da vam izmakne kar se da lešnikov?

Lepo VR okolje, zabavni liki in igralna mehanika, dober odziv igralnih ročk in seveda igra polna smeha in zabave.

Preden opišem zadnjo aktivnost je morda potrebno razložiti na katera dva dela se deli uporaba VR očal. Na eni strani smo v VR igrah prvo osebni igralci in z igralnimi avatarji manipuliramo oziroma jih upravljamo. Hoja, pritiski, raba predmetov, mečevanje, streljanje … je v domeni igralca. Tu se glede na našo lastno odločitev igralni avatar v VR svetu odziva in reagira. Medtem ko gre pri VR doživetjih za 360 stopinjske videe, kjer smo prvo osebni opazovalci. To pomeni, da z VR okoljem ne upravljamo, temveč ga opazujemo.

VR doživetja – Oculus Video

Rezultat iskanja slik za vr base jump

Oculus Quest pride z nekaj prednaloženimi vsebinami. Med njimi je seveda tudi avtorska knjižnica enih bolj, drugih manj premišljeno ustvarjenih VR video vsebin. Tu, kot že omenjeno, z VR okoljem ne upravljamo, temveč ga opazujemo. Potisnjeni smo v središče dogajanja, na katerega pa nimamo prvo osebnega vpliva.

Toda naj vas to ne zavede. Izkušnje so še vedno precej intenzivne.

Ste že skočili s padalom? Bungee Jumpom? Ste si kdaj želeli poleteti v stratosfero? Voziti moto GP? Biti v središču horror filma? Vse to in še precej več je možno preizkusiti v Oculus Video knjižnici. Tu se lahko vaša ekipa preizkuša v drznih adrenalinskih doživetjih ali pa spoznava najbolj odročne koščke našega planeta.

POVEZAVA DO VSEBIN

 

Sigurno je še na trgu še precej skupinskih VR doživetij in iger, ki jih še nismo našli ali spoznali, zato bomo veseli vsakega pripročila. Vse predloge bomo preizkusili in jih uvrstili na našo listo “drugačen team building”.

 


Sorodne objave