🎉 NOVO! Priporočilni kviz za spletne trgovine 🛍 Več info

Ruska kapelica v obogateni AR resničnosti

Kako je Ruska kapelica z našo pomočjo dobila povsem novo dimenzijo turistične predstavitve?

V zadnjih mesecih smo s turizmom Kranjska Gora raziskovali, načrtovali in razvijali projekt, s katerim bi obiskovalcem zgodbo Ruske kapelice približali na zanimiv in interaktiven način.

Cilj projekta je bil, da obiskovalcem, ki v kapelico ne morejo vstopiti, ker je ta odprta le ob slovesnih priložnostih, ponudimo možnost, da zgodbo spoznajo na bolj zanimiv način kot le s prebiranjem besedila na info tablah.

Rodila se je ideja, da zgodbo predstavimo skozi AR tehnologoijo. Obiskovalci bodo do šestih zgodb, ki tankočutno orisujejo dogajanje, povezano z nastankom Ruske kapelice, dostopali s skeniranjem QR kod. Te so prefinjeno, s posluhom do varovanja in ohranjanja naravne in kulturne dediščine Ruske kapelice, umeščene na širšem območju okoli kapelice.

aplikacija_ruska_kapelica

Ruska kapelica in mobilna aplikacija

Ruska kapelica je eden izmed pomembnejših in lepših pričevalcev o zgodbi gradnje Vršiške ceste. Zgodbe, ki je mračna in tragična, a v sebi nosi močno sporočilo.

Ko mineva čas se z vsakim letom bolj oddaljujemo od poznavanja zgodbe ruskih vojnih ujetnikov, ki so v zaledju Soške fronte, ki je besnela na drugi strani Vršiškega prelaza, gradili cesto čez najvišje ležeči gorski prelaz v Sloveniji. Vse to z namenom oskrbovanja fronte z municijo, živežem in sanitetnim materialom. Tudi to je eden izmed razlogov, da smo skupaj s Turizmom Kranjska Gora pričeli s projektom razvijanja AR aplikacije o Ruski kapelici in Vršiški cesti.

ruska kapelica aplikacija AR
Nekaj izsekov iz aplikacijehttps://www.escapebox.si/kgar/?utm_source=blog&utm_medium=blog-zapis&utm_campaign=ruska-kapelica-ar-escapebox

Obiskovalci pri uporabi aplikacije ne bodo rokovali z ničemer drugim kot pa z lastnim pametnim mobilnim telefonom. Nanj si bodo poprej naložili aplikacijo, ki jo lahko najdejo v spletni trgovini Google Play. Za uporabnike operacijskega sistema IOS bo aplikacija na voljo v kratkem.

Obiskovalci bodo do šestih zgodb, ki tankočutno orisujejo dogajanje, povezano z nastankom Ruske kapelice, dostopali s skeniranjem QR kod. Kode se nahajajo na tablah, ki so lično vmešečene v okolje Ruske kapelice.

Odzivi o aplikaciji v medijih

O projektu so se razpisali tudi po nekaj slovenskih medijih. Odzive si lahko preberete na spodnjih povezavah.

Kratka zgodba Ruske kapelice

Leseno kapelo, posvečeno Sv. Vladimirju, so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin umrlim ob gradnji ceste čez Vršič. 

Nekaj umrlih ruskih ujetnikov, ki so gradili cesto čez Vršič, so pokopali v Trenti, večino pa v skupnih grobovih na Vršiču in pod njim, v kamniti grobnici v obliki piramide. Ob njej so preživeli ruski ujetniki postavili spominsko kapelico v ruskem slogu, ki si jo je leta 1924 pridobila Ruska matica. Cerkveno-pravno sodi k ruski pravoslavni župniji iz Beograda, in je bila ob izgradnji verjetno najzahodnejša pravoslavna cerkev na svetu.

ruska_kapelica_Escapebox
ruska_kapelica_Escapebox

Ruska kapelica AR – ŠTUDIJA PRIMERA

Kmalu pa vam predstavimo tudi celovito študijo primera nastajanja aplikacije, raziskovanja vsebine in poteka celotnega projekta. Ne zamudi in se prijavi na naše e-novice, ali nam sledi na družbenih omrežjih.


Sorodne objave