🎉 NOVO! Priporočilni kviz za spletne trgovine 🛍 Več info

Najboljše namizne igre: kaj izbrati in igrati leta 2020?

Namizne igre človeka spremljajo dlje kot pisana beseda. Najstarejša najdba namizne igre namreč sega v davno leto 5000 pred našim štetjem. Ja, ni napaka. 5000 pred našim štetjem so na pokopališču Başur Höyük na jugovzhodu Turčije našli 49 majhnih vklesanih in poslikanih kamnov, ki bi jih danes poimenovali igralne kocke. No, kdo pa pravi, da jih niso tako že tudi takrat 🙂 

Da smo se ljudje še preden smo znali strukturirano uporabljati in zapisati besede, raje igrali pravzaprav ni nenavadno. Ob namiznih igrah so se ljudje družili, zabavali in predvsem kratkočasili. To se teh dobrih sedmih tisoč letih pravzprav ni veliko spremenilo. Od nastanka prve družbane igre pa do danes, so se te seveda pojavile v mnogih oblikah, dimenzijah in načinih igranja.

V tem zapisu  tako pogledamo:

namizne igre-zgodovina
Vir: Wiki (slika: Maler der Grabkammer der Nefertari)

Kratka zgodovina namiznih iger

Marsikdo ne ve, da zgodovina namizne igre sega zares daleč v preteklost. Pravzaprav še precej dlje v zgodovino kot sega pisana beseda.

[bctt tweet=”Nastanek prve namizne igra katere izvor poznamo, sega v davno leto 5000 let pred našim štetjem. ” via=”no”]

Na 5000 let starem pokopališču Başur Höyük na jugovzhodu Turčije so našli vrsto 49 majhnih vklesanih poslikanih kamnov. To so najstarejši najdeni igralni elementi. Podobne kocke so bile najdene tudi v Siriji in Iraku in na videz kažejo na družabne igre, ki izvirajo iz regije okrog Nila, Tigrisa in reke Evfrat na Bližnjem vzhodu. Regije, ki je človeštu predstavila alkoholno pijačo, papirus, bonbone za zadah in koledarje, ki so seveda potrebni tudi pri načrtovanju board game večerov, seveda.

Kocke so pred iznajdbo plastike izdelovali iz različnih vrst materialov, od medenine, bakra, stekla in slonovine do marmorja. Kocke, ki so nastale v času rimskega cesarstva najbolj spominjajo na igralne kocke, kot jih poznamo danes. Zanimive so še kocke s prirezanimi koti, ki spominjajo na določene več številčne kocke v sodobnih igrah.

Namizna igra kot kulturni in verski relikt

Namizne igre so bile izredno priljubljene med faraoni v starem Egiptu. Najbolj zagotovo namizna igra senet, katere ilustracije najdemo v mnogih egipčanskih grobnicah. Egipčani, ki so močno verovali v usodo, so z njo povezovali tudi omenjeno igro senet. Verjeli so, da so bili uspešni igralci in redni zmagovalci igre pod božjo zaščito. Senet je bil tako nekakšen talisman Egipčanov, ki so ga mnogim umrlim tudi pripravili za na potovanje v onstranstvo, da bi igro lahko igrali tudi tam. Igra je omenjena celo v osemnajstem poglavju Knjige mrtvih.

 

namizna igra senet
Namizna igra senet (Vir: Amazon)

 

Igra je sestavljena iz igralne plošče s tridesetimi polji, v treh vrstah po deset, dvema setoma igralnih figur po pet, kocko in igralnimi paličicami. Četudi so mnenja zgodovinarjev o pravilih igre deljena, pa so sodobni izdelovalci te igre povzeli mnenja nekaterih zgodovinarjev in ostali pri eni izmed možnih različic pravil igre.

Namizne igre in religija

Priljubljenost namiznih iger se je hitro širila tudi med plebejstvom in ne gre se čuditi, da so to priljubljenost želele izkoristiti tudi verske skupnosti. Ena takšnih iger, ki je tesno povezovala vero in široko priljubljenosti iger je Mehen.

Sestavljena je  iz igralne plošče, igralnih figur in levjih figur. Uporabljale so se okrogle figurice v obliki leva, kot označevalci. Igra se začne pri kačjem repu, ki je v obliki ptičje glave. Dva ali štirje nasprotniki med seboj tekmujejo do cilja, ki je kačja glava. Kot nekakšen egipčanski Človek ne jezi se, torej.

Razvoj namiznih iger je tudi po Egipčanih potekal redno in tako skozi celotno zgodovino najdemo dokaze o igrah, ki so bile torej vedno del skupnosti ljudi. Še danes izredno priljubljena igra Dama se je tako pojavila že davnega leta 2000 pred našim štetjem. Kasnejša leta, okrog leta 1300 pred našim štetjem je kot posledica vojn in bojevanj opazen razvoj strateških vojaških iger. Igra Ludus latrunculorum je bila tako strateška namizna igra za dva igralca, ki so jo odkrili na območju Rimskega imperija.

namizna igra Ludus latrunculorum
Namizna igra Ludus latrunculorum (Vir: https://www.ancientgames.org/)

 

Če so v starodavnih kulturah igre igrali predvsem odrasli, pa so te kmalu prevzeli tudi otroci. Ena prvih, četudi tehnično ne zares namiznih iger, je bila tako Ristanc, ki je priljubljen še danes, več kot 2500 let kasneje. Največ namiznih iger vse do sodobnega časa so razvili na Bližnjem vzhodu in Kitajskem. Šele v sodobnem času, pa so se igre pričele razvijati tudi na zahodu.

In tako počasi prehajamo v današanji čas, ki ga je močno in precej oblikovala ravno opisana zgodovina, a vse kaže, da najbolj zanimivi časi za namizne igre šele prihajajo. Po raziskavi Dinesha Vatvanija so namizne igre največji razvet v zgodovini doživele ravno po prehodu v leto 2000.

namizne igre - razvoj iger po letih
Vir: Dinesh Vatvani: A Python and data analysis blog (marec 2018)

Nekaj zanimivih grafik in statistik o namiznih igrah

Najbolj priljubljena igra je pričakovano Naseljenci otoka Catan, sledita Carcassonne in Pandemic.

najbolj priljubljene namizne igre
najbolj priljubljene namizne igre VIR: dvatvani.github.io

Gromozanski razmah v razvoju in popularnosti namiznih iger se je zgodil po letu 2000. Priljubljenost in konkurenčnost pa seveda vplivata tudi na zahteve igralcev, kar se odraža v rasti kompleksnosti namizih iger, ki je še zlasti viden v zadnjih nekaj letih.

namizne igre - kompleksnost igre skozi cas
namizne igre – kompleksnost igre skozi cas VIR: dvatvani.github.io

 

Ni čudno, da so jih metali že davnega leta 5000 p.n.š., toda kocke tudi uradno uživajo sloves najbolj priljubljene mehanike v namiznih igrah.

namizne igre - najbolj priljubljene mehanike
namizne igre – najbolj priljubljene mehanike VIR: dvatvani.github.io

Najboljše namizne igre po izboru Escapebox ekipe

Na kup smo zbrali nekaj naslovov namiznih iger, ki smo jih igrali in ki so nas zabavale, parale živce ali pošteno izzivale. Seznam ni v nikakršnem vrstnem redu in je plod vseh članov ekipe.

Camel Up

Število igralcev: 2-8
Dolžina igranja: 30 min

Ne več najmlajša igra, a tudi po prvi petletki še vedno navduši vse, ki jo zaigrajo prvič. No, naše omizje, ko smo jo spoznali prvič, je precej. Zabavna, strateška in napeta igra bo po okornih začetnih stopicljajih kamel hitro prerasla v preračunljivo dirko, kjer je mogoče marsikaj. Še največkrat pa se zgodi, da se kamelam zagozdi. e

Zabavne ilustracije in šaljivo ime, ki se lahko prebere tako Camel Cup kot Camel Up, ob igranju dobi še globlji in zabaven pomen.

namizne igre-camel-up
VIR: geekdo-images.com

 

Namen igre je stava na pravo kamelo, ki bo prva končala dirko. Toda prej kot staviš na zmagovalno kamelo, višj so dobitki ob zmagi. Kamele v dir pošiljajo igralci sami, a le če se za to odločijo. Vsak krog ima posamezen igralec eno potezo, ki jo lahko odigra. Toda potez v igri je precej, zato so lahko odločitve včasih precej zahtevne, včasih pa povsem nepomembno smešne.

Vsak igralec se tako v krogu lahko odloča med: stavo na kamelo, ki bo zmagala dirko, stavo na kamelo, ki bo vodila po enem krogu igre, gnanjem kamele po progi ali oteževanjem/poenostavljanjem proge, po kateri kamere dirkajo.

Exit: The Game – Abandoned Cabin

Število igralcev: 1-4
Dolžina igranja: 60 min

Saj nisi pričakoval, da bo ta zapis brez escape room namizne igre, ane? Odigrali smo kar nekaj takšnih namiznih iger in mirno lahko rečemo, da je na policah precej takšnih, ki niso vredne omembe, še manj pa priporočila. Tudi Exit: The Game ne prinaša kakšnih revolucionarno inovatvinih prijemov ali mehanik, vseeno pa igri uspe štiri igralce za eno uro postaviti v drugo okolje in jih pošteno izzvati.

namizne igre-escape-room
VIR: Kozmos Games

 

Kosmos je sicer precej velik razvijalski studio, igre Exit: The Game pa precej bogata zbirka v stilu knjižnih zbirk Pet prijateljev na primer.

Escape room namizne igre običajno sestavlja precej širok nabor igralnih rekvizitov, ki na takšen ali drugačen način pomagajo nadaljevati igro in uspešno pobegniti. Igra je leta 2017 prejela tudi Oskarja med nagradami namiznih iger Kennerspiel des Jahres. 

Največ štirim igralcem se v igri tako pokvari avto, vi pa morate še preden pade noč poiskati zavetje. Najdete zapuščeno kočo v kateri preživite noč, toda naslednje jutri so vsi izhodi zakljenjeni. Železne rešetke na oknih vam preprečujejo pobeg, na mizi pa zagledate skrivnostno knjigo in čuden kolut. Včeraj tega še ni bilo tam … Vam bo uspelo razvozljati vse namige in uganke, ter pobegniti nazaj do avta?

Codenames

Število igralcev: 2 – 8
Čas igranja: 15 minut

Codenames je kratka, a izjemno zabavna in vključujoča igra za vse igralce. V igri se se dve službi obveščevalcev borita za več svojih odkritih agentov na terenu, kar pomeni zmago.

namizne igre-codenames
VIR: codenames.com

 

Na mizo se položi 25 kart z različnimi napisi, igralce pa je potrebno razdeliti na rdečo in modro skupino. Dva igralca, ki ponazarjata agenta v pisarni, morata s premišljeno izbiro besede svojim soigralcem sporočiti kdo so agenti na terenu. Tu nastopi zabaven moment, saj se morajo soigralci med seboj uskladiti katere karte ponazarjajo njihove agente, pri tem pa si lahko pomagajo zgolj z 1 besedo, ki jim jo je sporočil agent v pisarni. A pozor, če se odločijo narobe lahko razkrijejo agenta druge skupine ali morda celo morilca, ki prekine medsebojno komunikacijo in prinese takojšen poraz.

Codenames je leta 2016 prejela nagrado Spiel des Jahres 2016!

Cards Against Humanity

Število igralcev: 3-20+
Dolžina igranja: 20 – ∞ min

Zabavna igra za grozne ljudi. Jih sploh kdo ne pozna? Jih je sploh potrebno podrobneje predstavljati? Karte pod Creative Commons licenco – kar pomeni, da si jih lahko brezplačno natisnete sami, brez namena prodaje, seveda – so verjetno ena najbolj priljubljenih iger s kartami v zadnjem desetletju.

namizne igre-cards agains humanity
VIR: cards agains humanity

 

Gre za sila preprosto in jasno mehaniko. Dva para kart, črne in bele. Vsak igralec prejme deset belih kart, car kart (Card Czar) pa iz kupčka črnih obrne eno karto. Na črni karti je del stavka, ki se konča s przno črto, ostali igralci, pa dopolnijo stavek z eno (ali večimi, če je črt več) izmed svojih belih kart. Car kart se odloči kateri sestav je najboj zabaven in ta igralec nato prejme točko in nadaljuje s črno karto.

The Resistance

Št. igralcev: 5-10
Čas igranja: 30 min

Igra blefiranja in laži. Postaviš se v svet razdeljen med zloveščim imperijem in uporniki, ki ga skušajo sabotirati. Ali si član upora ali pa imperijski vohun, ki se je infiltriral med upornike. Tvoja naloga kot član upora je, da vohuna razkriješ in mu onemogočiš sabotiranje misij in imperij končno pripelješ na rob propada. Če pa si se znašel v vlogi vohuna pa je tvoja misija zgolj ena!

namizne igre-the-resistance
VIR: BGG

 

LAŽI, prepričaj druge člane upora da si njihov član, obtoži druge, sabotiraj misije in razdri upor še predno se dodobra postavi na noge. Mehanika igre je zelo preprosta. Glede na število ljudi, v kupček kart s karakterji vstaviš zahtevano število vohunov in karte razdeliš. Karte naskrivaj pogledaš in tako povzameš njihovo osebnost. Ker pa vohuni nikoli ne delujejo v osami je potrebno še prej spoznati kdo so tvoji sodelavci. To se zgodi skozi kratek dramatičen vložek enega od članov omizja. Ko se vohuni spoznajo, je čas da se upor poda na 5 misij, z različnim številom članov in tako skušajo razkrinkati kdo je vohun in kdo je njihov prijatelj.

Igra, ki je zaradi minimalnge števila igralcev neprimerna za igralski večer v dvoje, pa vsekakor nujna za popestritev družabnega večera s prijatelji.TI SI VOHUN! NE! TI SI!

7 Wonders

Št. igralcev: 2-7
Čas igranja: 30 min

Si ljubitelj Antične Grčije in Rimskega Imperija? Aleksandra Velikega in Julija Cezarja? Potem je ta igra kot nalašč zate! Postani voditelj civilizacije in jo razvij po svojih željah. Se rad vojskuješ? Ali raje čas posvečaš razvoju in znanosti? Mogoče si pa najbolj spreten kot trgovec, v tej igri se najde nekaj prav za vsakogar. Hkrati pa z razvojem svojega imperija razvij še svoje čudo sveta in pridobi dodatne bonuse tekom igre.

namizne igre-7-wonders
VIR: BGG

 

Izredno zabvna igra kjer na tvoje poteze vplivajo tudi sosednji igralci. Namizna igra, ki je mešanica računalniških bratov Age of Empires in Civilization, vendar bolj preprosta za spoznavanje. Igra ki je primerna za uvod v strateške namizne igre vsem igralcem ponudi dovolj različnih možnosti razvoja in posledično zmage. Si izgubil prvo igro ker si vse stavil na vojsko? Skušaj naslednjič še nekaj razvoja vstaviti v kulturo ali znanost!

Igra, ki jo zaradi malce bolj napredne mehanike igramo prvo v večeru nikol ne razočara!

Ticket to Ride

Št. igralcev: 2-5
Čas igranja: 30-60 min

Kdo izmed nas, kot otrok, ni nikoli opazoval lokomotive, ko se je peljala po železniški progi, in na vsak način želel biti na njej? No v igri Ticket to Ride, sam postavljaš železniško povezamo med mesti, z lastnimi vlaki za kar pa si seveda še nagrajen. Vendar moraš biti pozoren! V mesto lahko vodi več poti, in tudi tvoji nasprotniki imajo v misih mogoče isto destinacijo. Ali jih boš prehitel?

namizne igre-ticket-to-ride
VIR: DGG

Mogoče je Ticket to Ride igra, ki je nekakšna mešanica prejšnjih dveh. Potrebno je nekaj strategije da preveriš ali boš do željene destinacije sploh prišel, hkrati pa lahko namenoma nekomu zapreš pot in more zato opraviti veliko daljšo pot do svojega mesta. Igra katere mehanika je zelo preprosta, saj sloni zgolj na vlečenju kart ki imajo narisane vagone različne barve. Ko zbereš dovolj vagonov enake barve lahko postaviš svojo povezavo.

Igra ki je najboljša s štirimi igralci, je polna zasukov in dramatičnih trenutkov, ko ravno skušaš zgraditi povezavo ti jo igralec pred tabo zapre!

Eldritch Horror

Št. igralcev: 1-8
Čas igranja:120-240 min

Zgolj hiter opis saj je igra med bolj kompleksnimi na trgu. Si ljubitelj znanstvene fantastike? Veš mogoče kdo je H.P.Lovecraft? Cthulhu mogoče? Potem ne beri več in si igro preprosto izposodi ali kupi, povem ti navdušen boš!

namizne igre-eldrich-horror
VIR: BGG

Za tiste, ki ste zgoraj odgovorili negativno pa hiter povzetek. Eldrich Horror je igra ki je postavljena v svet, ki ga je ustvaril pisatelj H.P. Lovecraft. Predstavljajte si Gospodarja prstanov, ki popije mogoče kakšen proteinski šejk. Več pošasti, več nadlog, več problemov in kaj je najhuje? Vedno več jih bo, če ti jih ne use nekako zajeziti. Igra ki ti vzame cel večer, ni mogoče primerna za začetnike, je pa definitivno za vsakega igralnega navdušenca. Izberi svoj karakter in svojega nasprotnika (enega izmed 6ih mitoloških pošasti) in ga skušaj premagati še preden se prebudi iz črnine zemlje in jo za vedno spremeni v prah.

Mogoče so za začetek primerne tudi igre iz iste serije oz. sveta. Call of cthulhu, Elder sign, Arkham horror, Manisons of madness.

Karte The World Game

Število igralcev: 2-5
Dolžina igranja: 15-60 min

Igra s strani slovenskih razvijalcev. Zabavna igra za geografske geeke. Enostavna mehanika, zabavni izzivi in predvsem veliko praskanja po glavi in iskanja držav po zemljevidu. Le kdo se ne spomni kultnih Piatnikovih kart z lastnostmi avtomobilov, kamionov in drugih prevoznih sredstev? Kako je že šlo, motor, konjska moč, prostornina, hitrost?

namizne igre-world-game-cards
VIR: The World Game (greatcardgame.com)

 

No karte The World Game slonijo na enaki igralni mehaniki, z nekaj premišljeno dodanimi načini igre oziroma izzivi. Dejstva na igralni karti so štiri glavne lastnosti države: površina, število prebivalcev, najvišja točka in št. sosednjih držav. Igra pa omogča, da soigralca ali več njih – dobro se bo v igri razumelo do pet svetovnih osvajalcev – izzovete še na štirih izzivih. Glavno mesto, kontinent, natančna lokacija in zastava igro precej popestrijo. Vojna (enaka vrednost klicane lastnosti) med državama je izredno redka.

Super primerna igra igra za potovanja, družinski družaben večer ali hitro par minutno popestritev v službi ali šoli.

Karte Politični parket

Število igralcev: 2-5
Dolžina igranja: 20-60 min

Še ena igra s strani slovenskih razvijalcev. Tokrat za namizno igro s kartami, ki so jo razvili pri inštitutu Danes je Nov Dan in s pomočjo njiohvega orodja Parlametra. Če The World Game kartam lahko opišemo kot super igro za geografske navdušence, so Politični parket točno to za navdušence nad politiko. In če so prej omenjene geografske karte tudi super družinska igra, kjer se lahko prav vsi naučimo novih stvari, enako velja za Politični parket. Škoda, da od 2018 še niso dobile nadaljevanja.

Politični parket: namizna igra s kartami
VIR: Parlameter (karte.parlameter.si)

 

Igra s kartami Politični parket je namreč nastala kot zabaven odgovor na politične razmere med letoma 2014 in 2018, pa tudi kot lep igrificiran podaljšek orodja Parlameter, ki govore in glasovanja v državnem zboru pretvarja v razumljiveše vizualne oblike.

Igralne karte s ponovno primerjalnimi statistikami na zabaven način predstavljajo vseh 90 poslancev. Tako preko igre spoznavamo poslančevo število mandatov, stopnjo izobrazbe, prisotnost na sejah, uporništvo poslanca, ševilo izgovorjenih besed v državnem zboru in raznolikost poslančevega besedišča. Poleg primerjalnih lastnosti pa igra postreže še z dvema tipoma manevrov; aktivnim in reaktivnim.

Tako se bodo poslanci v tvojih rokah ugovarjali, si jemali besedo, sklicevali tajne in izredne seje ter sestajali preiskovalne komisije. Igra o demokraciji s povsem avtokratskim, podrediti si celoten parlament, ali pa anarhističnim ciljem, pospraviti vse poslance. No, tudi državotvorni, bolje poznati naše predstavnike, seveda ni neopažen.

Firma Kids

Število igralcev: 2-6
Dolžina igranja: 20-60 min

Še ena v vrsti domačih namiznih iger, ki sicer na prvi pogled deluje, da je namenjena zgolj otrokom, a temu ni tako. Namizna igra Firma Kids je izobraževalna družabna igra za otroke (in odrasle). Otroke uči, kako podjetja delujejo, kako sestavljajo izkaz poslovnega izida, bilance stanja in podobno. Igra Firma Kids je ena redkih domačih iger, ki se je pojavila tudi na platformi skupinskega financiranja IndieGogo in otrokom pomaga, da se naučijo osnov vodenja podjetja in sprejemanja pomembnih poslovnih odločitev.

frima kids namizna igra
VIR: firmakids.com

 

Ta zabavna družinska družabna igra bo veščine podjetništva naučila celotno družino. Otroci se bodo z igranjem naučili, kako delujejo podjetja, kako ta zaslužijo denar in zakaj so nekatera bolj, druga pa manj uspešna. Firma Kids je zabavna igra za kakovostno in prijetno družinsko druženje. Igro igra že več kot 23.000 otrok, staršev in učiteljev v Sloveniji in Švici. Na voljo je v slovenskem, angleškem, nemškem in hrvaškem jeziku.

Zaključek

Časi za namizne igre so torej več kot odlični. Izhaja vedno več namiznih iger, kakovost in kompleksnost tudi in predvsem zaradi konkurenčnosti raste, seveda pa je vidnost in priljubljenost novih namiznih iger izredno zahtevno doseči.

Toda ravno to dela tiste igre, ki jim uspe preiti okvirje strastnih ljubiteljev in svoje mesto poiskati tudi v običajnih gospodinjstvih, še toliko bolj kakovostne ter marketinško spretne. Lokali kot so Dobra poteza in društva, ki se ukvarjajo s popularizacijo, kritiko in promocijo namiznih iger, pa so zagotovo pomemben deležnik pri nadaljnem razvoju.

Ko boš tako naslednjič igral novo namizno igro bodi pozoren, koliko različnih mehanik ta uporablja, kako preprosta je za razumevanje in razlago. Predvsem pa bodi pozoren na to, kako močno te igra posrka v zgodbo in kakšna čustva in občutja zvabi iz tebe.

Morda za konec še zanimiva anekdota, ki sem jo večkrat opazil v Dobri potezi.

Ko smo nedavno z našo ekipo in prijatelji večer ponovno preživeli v tem lokalu, sem med našim dogovarjanjem in menjavo igre, opazoval ostale mize okrog nas. Igrale so se mnoge zanimive igre; Fotosinteza, Cluedo in neke karte, katerih imena na daljavo nisem razbral. Kar pa je bilo resnično zabavno pri opazovanju je to, kako so bile štiri mize, sredi ljubljanskega Bežigrada v tistem trenutku v povsem drugem prostoru, času in dogajanju. Nekateri so sadili drevesa, drugi so iskali morilca, tretji so med seboj bili težak boj za prevlado.

Vsem je bilo skupno to, da so bili v celoti predani vlogam, ki si jih nadeli ob vstopu v igro. Vse ostalo je bilo v tistem trenutku videti precej nepomembno. Nihče ni tapkal po telefonu, nihče ni zdolgočaseno strmel v praznino. Bila je samo soba, polna detektivov, kameljih bookijev, botanikov in bojevnikov.

A ni to nekaj najlepšega?

Viri:
https://medium.com/swlh/the-full-history-of-board-games-5e622811ce89 
https://www.dicebreaker.com/categories/board-game/best-games/best-board-games
http://www.speechlanguage-resources.com/board-game-basics.html
http://www.joanannlansberry.com/fotoart/oim/mehen.html
http://stres.a.gape.org/vs/vizualizacija_um/KACA_MEHEN.pdf
Fotografije:
Pexels
Unsplash

Sorodne objave