Igrifikacija gradu: Igra pobega grad Kostel

Na gradu Kostel smo ustvarili edinstveno igro pobega Castle Escape: Skrivna Bratovščina.

BRIEF & IZHODIŠČA

01

Privabiti nove obiskovalce

Kako privabiti nove obiskovalce in podaljšati njihov obisk na težje dostopni lokaciji.

02

Zabavna in poučna igra

Igra naj obiskovalce na zabaven, izzivalen in vključevalen način nauči nekaj o gradu.

03

Grad nima elektrike

Vse igre morajo biti brez uporabe elektrike ali drugih sodobnih inštalacij.

04

Poseg v grad ni dovoljen

Grad spada pod spomeniško varstvo, zato se v stene ne sme ničesar privijati.

Primerno za družine, team building ali šolske otroke.

Primerno za skupine od 2 do 5 igralcev.

Igra ne zahteva fizičnega napora ali obremenitev.

Igro je možno igrati tudi v slabem vremenu.

Kaj je nastalo?

Izzivalna igra pobega na gradu Kostel.

Igra pobega: Skrivna Bratovščina zajema 10 iger s katerimi morajo obiskovalci sestaviti 5 ključnih grajskih simbolov, ki jih bodo na koncu uporabili v zadnji – zaključni – igri: Inavguracijski sobani!

Kontaktirajte nas

Grad Kostel: zgodovina in uvod

Grad Kostel (izgovorjava Kôstel s širokim O) s pripadajočim trgom predstavlja drugi največji grajski kompleks v Sloveniji. Takoj za celjskim gradom. Že od nekdaj je grad predstavljal pomembno točko slovenskega prostora, predvsem v času turških vpadov. Vpet je bil v sistem kresišč, ki so služila kot izjemen in hiter vir obveščanj o prihajajoči nevarnosti in vpadu sovražnika. Nekakšna SMS sporočila tistega časa.

Toda šalo na stran. Grad Kostel je zares impresivna utrdba, ki jo obiskovalec zagleda že iz glave ceste, ko se spušča proti hrvaški meji. Natančneje proti mejnemu prehodu Petrina. Stoji na koničastem hribu in se ponosno bohoti nad vijugasto reko Kolpo, ter pogleduje tako proti sosednji Hrvaški, kot seveda notranjosti Slovenije.

Prva omemba gradu sega v leto 1336

Stari zapisi omenjajo, da je imel Kostel tudi svoje sodišče, ki je sodilo tudi na smrt. Kot dokaz za to imamo »gavge« (vislice), ki stojijo kakšen kilometer stran od gradu.

Igra pobega Skrivna bratovščina

Turizem in grad Kostel

Grad je bil v modernem času tudi bogato obnovljen in restavriran, zato se vsako leto nanj povzpne več domačih in tujih obiskovalcev. A še vedno je, tudi zaradi svoje lege, turistično prikrajšan za marsikatero aktivnost, ki bi obiskovalce na gradu zadržala dlje, ti pa bi posledično tudi bolj na široko odprli denarnice in pomgali k še bolj aktivnemu razvoju gradu.

A nič ne de, korak za korakom je zgodba gradu vsako leto bolj svetla, pozna ga vedno več ljudi, predsem domčainov, ki so navdušeni, ko ga obiščejo prvič. Dihjemajoči debeli grajski zidovi, deset in več kilometrski razgledi iz vrha gradu in bogata zgodovina so zagotovo razlogi, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega, ko ga obišče.

Turizem ob reki Kolpi

Širše območje Kostela pa ima sicer vse naravne danosti za razvoj kakovostnega turizma. Reka Kolpa omogoča ribolov in druge vodne in obvodne športe, predvsem pa že uveljavljeni rafting ter vožnjo s kajaki in kanuji. Razvija se lovski turizem ter tudi druge oblike ekološkega kmetijstva. Vedno več je nastanitevnih kapacitet, vsemu skupaj, pa sledijo tudi z grajsko ponudbo.

Interaktivna igra pobega na gradu Kostel – Castle Escape

Slovenija velja za eno najbolj naprednih in inovativnih dežel, ko govorimo o načrtovanju sob in iger pobega. Samo v Sloveniji lahko danes najdemo preko dvajset sob pobega z najrazličnejšimi scenariji, po celem svetu pa kar preko 5000!

Igrifikacija v turizmu postaja vedno bolj priljubljena. In to z razlogom. Vključenost uporabnika je v implementacijo gamification zakonitosti neprimerljivo višja kot pri običajnih turističnih predstavitvah in vodenih ogledih.

To je bil tudi glavni cilj in namen igre pobega na Gradu Kostel. Ustvariti igro, ki bo uporabnike na zabaven, izzivalen in vključevalen način o gradu tudi nekaj novega naučila.

Vsaka igra – na gradu se jih nahaja 11 – se namreč začne z zgodovinsko premiso, ki igralce vpelje v zgodbo, katere izziv morajo nato rešiti.

Escape room Skrivna bratovščina

Igra temelji na zgodovinskih dejstvih

Ko smo z naročnikom Lisac&Lisac pričeli prve pogovore o pripravi igre na gradu, smo seveda želeli o gradu izvedeti čim več informacij. Tudi takšnih, ki še danes krožijo med domačini in jih niso zabeležili nobeni uradni viri. O gradu sicer najdemo kar nekaj besed, omenil ga je celo Janez Vajkard Valvasor v knjigi Topographia Ducatus Carnioliae Modernae. Toda zapisov, kot jih najdemo o preostalih slovenskih gradovih, boste o gradu Kostel iskali zaman.

Ravno zato smo želeli celotno igro postaviti na zgodovinska dejstva. Ker se za zidovi skrivajo izjemne zgodbe, ker ima grad mistično in mogočno osnovno in ker smo želeli gradu dahniti dramaturški lok, kjer vas bo zgodba peljala do samega vrhunca – Inavguracijske sobane.

Zgodba popelje v nek drug čas

V osrčju gozdnate pokrajine, s pogledom na kanjon reke Kolpe se na vrhu koničastega hriba stoji grad Kostel. Grad, ki za svojimi zidovi hrani veliko skrivnost, ki jo pozna le skrivna Bratovščina.

Dobrodošli v času kraljev in kraljic. Času kmečkih uporov in graščin. Času skrivnih viteških bratovščin. Času, ki je popolnoma drugačen od današnjega. Dobrodošli na izvirni in edinstveni igri pobega na gradu Kostel: Skrivna Bratovščina. Vam bo uspelo postati del nje?

Ne gre za običajno igro pobega

Igra pobega na gradu Kostel ni običajna igra pobega kot jih poznate, če ste že obiskali sobo pobega. Igra pobega na gradu Kostel: Skrivna Bratovščina je interaktiven preizkus sposobnosti, znanja, sodelovanja in mirnih rok. Je pustolovska dogodivščina, ki temelji na resničnih zgodovinskih dejstvih gradu Kostel in je zabavna ter primerna igra za vse generacije.

Skrivna bratovščina

Vrste iger

Na gradu smo imeli celo kopico imejitev, saj ta, kot že omenjeno, spada pod spomeniško varstvo, zato v same stene niso smeli ničesar privijati. Prav tako je večina gradu brez elektrike, zato so vse igre mehanske, lesene in brez uporabe elektrike ali drugih sodobnih inštalacij.

5 izzivov s katerimi smo se soočili ob pripravi gre pobega

 • Vse igre so samodejno ponastavljive, kar pomeni, da ne zahtevajo človeške interakcije, da jih povrne v prvotno stanje, kot je to običajno pri igrah pobega,
 • v sam grad nismo smeli posegati, zato so igre subitlno umeščene na grad in enostavno odstranljive, vseeno pa gre za stalno igro pobega na gradu Kostel,
 • ira ni vezana na jezik igralcev, zato lahko igro brez zadržkov igro igrajo obiskovalci iz celotnega sveta,
 • igro lahko naenkrat igra ena skupina – Single player (2 – 5 igralcev) oziroma se pripravi tekmovanje med večimi skupinami na enkrat – Multiplayer (4 skupine do 5 igralcev),
 • igre na gradu so popolnoma mehanske in samo ponastavljive, saj na gradu ni elektrike, zato nismo imeli možnosti nobenih električnih inštalacij.

Vsaka igra je opremljena z leseno razlagalno tablo, ki igralcem predstavi prostor v katerem se odvija igra. Uporabili smo les breze s tehniko laserskega izreza. Lesen labirint na primer, pa je sestavljen iz več kot 200 lesenih kosov in ima eno izredno zanimivo posebnost. A to boste morali odkriti sami, ko boste odigrali igro.

Igra pobega grad Kostel

Igra je primerna za eno in več skupin naenkrat

Igra je primerna za skupine od 2 do 5 igralcev. Naenkrat pa lahko igro igra več skupin, zato je odlična ideja za poučen družinski izlet, izzivalen team building ali dinamičen šolski izlet.

Igra je primerna za eno in več skupin naenkrat
Igra je primerna za skupine od 2 do 5 igralcev. Naenkrat pa lahko igro igra več skupin, zato je odlična ideja za poučen družinski izlet, izzivalen team building ali dinamičen šolski izlet.

Tehnične zakonitosti igre

 • Igra je primerna za starejše od 14. let (v spremstvu staršev ali odraslih je igra primerna tudi za najmlajše obiskovalce),
 • igra ne zahteva fizičnega napora ali obremenitev,
 • v igri je potrebna hoja po stopnicah,
 • igra se odvija na gradu in grajskih poslopjih, kar pomeni, da del igre poteka tudi v zunanjih prostorih,
 • igro je možno igrati tudi v slabem vremenu.

zemljevid igre pobega na gradu Kostel

5 zanimivosti gradu Kostel, ki jih zagotovo niste poznali

 • S pripadajočim trgom predstavlja drugi največji grajski kompleks v Sloveniji,
 • prva omemba gradu sega že v daljno leto 1336 kot »castrum Grafenwarth«,
 • občina Kostel še vedno nosi poštno število po prvi omembi – 1336,
 • grad letno obišče več kot 6000 obiskovalcev, kar je več kot 16 na dan,
 • vključen je bil v sistem Vojne obrambe, kar je pomenilo, da je pred turškimi vpadi varoval južni del Evrope.

 

Bi idejo za igro v svoj nabiralnik?

Pošlji nam sporočilo, mi ti odgovorimo z idejo za naslednjo igrivo kampanjo. Pa roka 🤝

Kontaktiraj nas