Igrifikacija gradu: Igra pobega grad Kostel

Na gradu Kostel smo ustvarili edinstveno igro pobega Castle Escape: Skrivna Bratov┼í─Źina.

BRIEF & IZHODIŠČA

01

Privabiti nove obiskovalce

Kako privabiti nove obiskovalce in podalj┼íati njihov obisk na te┼żje dostopni lokaciji.

02

Zabavna in pou─Źna igra

Igra naj obiskovalce na zabaven, izzivalen in vklju─Źevalen na─Źin nau─Źi nekaj o gradu.

03

Grad nima elektrike

Vse igre morajo biti brez uporabe elektrike ali drugih sodobnih inštalacij.

04

Poseg v grad ni dovoljen

Grad spada pod spomeni┼íko varstvo, zato se v stene ne sme ni─Źesar privijati.

Primerno za dru┼żine, team building ali ┼íolske otroke.

Primerno za skupine od 2 do 5 igralcev.

Igra ne zahteva fizi─Źnega napora ali obremenitev.

Igro je mo┼żno igrati tudi v slabem vremenu.

Kaj je nastalo?

Izzivalna igra pobega na gradu Kostel.

Igra pobega: Skrivna Bratov┼í─Źina zajema 10 iger s katerimi morajo obiskovalci sestaviti 5 klju─Źnih grajskih simbolov, ki jih bodo na koncu uporabili v zadnji ÔÇô zaklju─Źni ÔÇô igri: Inavguracijski sobani!

Kontaktirajte nas

Grad Kostel: zgodovina in uvod

Grad Kostel (izgovorjava K├┤stel s ┼íirokim O) s pripadajo─Źim trgom predstavlja┬ádrugi najve─Źji grajski kompleks v Sloveniji. Takoj za celjskim gradom. ┼Że od nekdaj je grad predstavljal pomembno to─Źko slovenskega prostora, predvsem v ─Źasu tur┼íkih vpadov. Vpet je bil v sistem kresi┼í─Ź, ki so slu┼żila kot izjemen in hiter vir obve┼í─Źanj o prihajajo─Źi nevarnosti in vpadu sovra┼żnika. Nekak┼ína SMS sporo─Źila tistega ─Źasa.

Toda ┼íalo na stran. Grad Kostel je zares impresivna utrdba, ki jo obiskovalec zagleda ┼że iz glave ceste, ko se spu┼í─Źa proti hrva┼íki meji. Natan─Źneje proti mejnemu prehodu Petrina. Stoji na koni─Źastem hribu in se ponosno bohoti nad vijugasto reko Kolpo, ter pogleduje tako proti sosednji Hrva┼íki, kot seveda notranjosti Slovenije.

Prva omemba gradu sega v leto 1336

Stari zapisi omenjajo, da je imel Kostel tudi svoje sodi┼í─Źe, ki je sodilo tudi na smrt. Kot dokaz za to imamo ┬╗gavge┬ź (vislice), ki stojijo kak┼íen kilometer stran od gradu.

Igra pobega Skrivna bratov┼í─Źina

Turizem in grad Kostel

Grad je bil v modernem ─Źasu tudi bogato obnovljen in restavriran, zato se vsako leto nanj povzpne ve─Ź doma─Źih in tujih obiskovalcev. A ┼íe vedno je, tudi zaradi svoje lege, turisti─Źno prikraj┼ían za marsikatero aktivnost, ki bi obiskovalce na gradu zadr┼żala dlje, ti pa bi posledi─Źno tudi bolj na ┼íiroko odprli denarnice in pomgali k ┼íe bolj aktivnemu razvoju gradu.

A ni─Ź ne de, korak za korakom je zgodba gradu vsako leto bolj svetla, pozna ga vedno ve─Ź ljudi, predsem dom─Źainov, ki so navdu┼íeni, ko ga obi┼í─Źejo prvi─Ź. Dihjemajo─Źi debeli grajski zidovi, deset in ve─Ź kilometrski razgledi iz vrha gradu in bogata zgodovina so zagotovo razlogi, ki nikogar ne pustijo ravnodu┼ínega, ko ga obi┼í─Źe.

Turizem ob reki Kolpi

┼áir┼íe obmo─Źje Kostela pa ima sicer vse naravne danosti za razvoj kakovostnega turizma.┬áReka Kolpa┬áomogo─Źa ribolov in druge vodne in obvodne ┼íporte, predvsem pa ┼że uveljavljeni rafting ter vo┼żnjo s kajaki in kanuji. Razvija se lovski turizem ter tudi druge oblike ekolo┼íkega kmetijstva. Vedno ve─Ź je nastanitevnih kapacitet, vsemu skupaj, pa sledijo tudi z grajsko ponudbo.

Interaktivna igra pobega na gradu Kostel ÔÇô Castle Escape

Slovenija velja za eno najbolj naprednih in inovativnih de┼żel, ko govorimo o na─Źrtovanju sob in iger pobega. Samo v Sloveniji lahko danes najdemo preko dvajset sob pobega z najrazli─Źnej┼íimi scenariji, po celem svetu pa kar┬ápreko 5000!

Igrifikacija┬áv turizmu postaja vedno bolj priljubljena. In to z razlogom. Vklju─Źenost uporabnika je v implementacijo gamification zakonitosti neprimerljivo vi┼íja kot pri obi─Źajnih turisti─Źnih predstavitvah in vodenih ogledih.

To je bil tudi glavni cilj in namen igre pobega na Gradu Kostel. Ustvariti igro, ki bo uporabnike na zabaven, izzivalen in vklju─Źevalen na─Źin o gradu tudi nekaj novega nau─Źila.

Vsaka igra ÔÇô na gradu se jih nahaja 11 ÔÇô se namre─Ź za─Źne z zgodovinsko premiso, ki igralce vpelje v zgodbo, katere izziv morajo nato re┼íiti.

Escape room Skrivna bratov┼í─Źina

Igra temelji na zgodovinskih dejstvih

Ko smo z naro─Źnikom Lisac&Lisac pri─Źeli prve pogovore o pripravi igre na gradu, smo seveda ┼żeleli o gradu izvedeti ─Źim ve─Ź informacij. Tudi tak┼ínih, ki ┼íe danes kro┼żijo med doma─Źini in jih niso zabele┼żili nobeni uradni viri. O gradu sicer najdemo kar nekaj besed, omenil ga je celo┬áJanez Vajkard Valvasor┬áv knjigi┬áTopographia Ducatus Carnioliae Modernae. Toda zapisov, kot jih najdemo o preostalih slovenskih gradovih, boste o gradu Kostel iskali zaman.

Ravno zato smo ┼żeleli celotno igro postaviti na zgodovinska dejstva. Ker se za zidovi skrivajo izjemne zgodbe, ker ima grad misti─Źno in mogo─Źno osnovno in ker smo ┼żeleli gradu dahniti dramatur┼íki lok, kjer vas bo zgodba peljala do samega vrhunca ÔÇô Inavguracijske sobane.

Zgodba popelje v nek drug ─Źas

V osr─Źju gozdnate pokrajine, s pogledom na kanjon reke Kolpe se na vrhu koni─Źastega hriba stoji grad Kostel. Grad, ki za svojimi zidovi hrani veliko skrivnost, ki jo pozna le skrivna Bratov┼í─Źina.

Dobrodo┼íli v ─Źasu kraljev in kraljic. ─îasu kme─Źkih uporov in gra┼í─Źin. ─îasu skrivnih vite┼íkih bratov┼í─Źin. ─îasu, ki je popolnoma druga─Źen od dana┼ínjega. Dobrodo┼íli na izvirni in edinstveni┬áigri pobega na gradu Kostel: Skrivna Bratov┼í─Źina. Vam bo uspelo postati del nje?

Ne gre za obi─Źajno igro pobega

Igra pobega na gradu Kostel ni obi─Źajna igra pobega kot jih poznate, ─Źe ste ┼że obiskali sobo pobega. Igra pobega na gradu Kostel: Skrivna Bratov┼í─Źina je interaktiven preizkus┬ásposobnosti,┬áznanja,┬ásodelovanja┬áin┬ámirnih rok. Je┬ápustolovska dogodiv┼í─Źina, ki┬átemelji na resni─Źnih zgodovinskih dejstvih gradu Kostel┬áin je zabavna ter┬áprimerna igra za vse generacije.

Skrivna bratov┼í─Źina

Vrste iger

Na gradu smo imeli celo kopico imejitev, saj ta, kot ┼że omenjeno, spada pod spomeni┼íko varstvo, zato v same stene niso smeli ni─Źesar privijati. Prav tako je ve─Źina gradu brez elektrike, zato so vse igre mehanske, lesene in brez uporabe elektrike ali drugih sodobnih in┼ítalacij.

5 izzivov s katerimi smo se soo─Źili ob pripravi gre pobega

 • Vse igre so samodejno ponastavljive, kar pomeni, da ne zahtevajo ─Źlove┼íke interakcije, da jih povrne v prvotno stanje, kot je to obi─Źajno pri igrah pobega,
 • v sam grad nismo smeli posegati, zato so igre subitlno ume┼í─Źene na grad in enostavno odstranljive, vseeno pa gre za stalno igro pobega na gradu Kostel,
 • ira ni vezana na jezik igralcev, zato lahko igro brez zadr┼żkov igro igrajo obiskovalci iz celotnega sveta,
 • igro lahko naenkrat igra ena skupina ÔÇô Single player (2 ÔÇô 5 igralcev) oziroma se pripravi tekmovanje med ve─Źimi skupinami na enkrat ÔÇô Multiplayer (4 skupine do 5 igralcev),
 • igre na gradu so popolnoma mehanske in samo ponastavljive, saj na gradu ni elektrike, zato nismo imeli mo┼żnosti nobenih elektri─Źnih in┼ítalacij.

Vsaka igra je opremljena z leseno razlagalno tablo, ki igralcem predstavi prostor v katerem se odvija igra. Uporabili smo les breze s tehniko laserskega izreza.┬áLesen labirint na primer, pa je sestavljen iz ve─Ź kot 200 lesenih kosov┬áin ima eno izredno zanimivo posebnost. A to boste morali odkriti sami, ko boste odigrali igro.

Igra pobega grad Kostel

Igra je primerna za eno in ve─Ź skupin naenkrat

Igra je primerna za skupine od 2 do 5 igralcev. Naenkrat pa lahko igro igra ve─Ź skupin, zato je odli─Źna ideja za pou─Źen dru┼żinski izlet, izzivalen team building ali dinami─Źen ┼íolski izlet.

Igra je primerna za eno in ve─Ź skupin naenkrat
Igra je primerna za skupine od 2 do 5 igralcev. Naenkrat pa lahko igro igra ve─Ź skupin, zato je odli─Źna ideja za pou─Źen dru┼żinski izlet, izzivalen team building ali dinami─Źen ┼íolski izlet.

Tehni─Źne zakonitosti igre

 • Igra je primerna za starej┼íe od 14. let (v spremstvu star┼íev ali odraslih je igra primerna tudi za najmlaj┼íe obiskovalce),
 • igra ne zahteva fizi─Źnega napora ali obremenitev,
 • v igri je potrebna hoja po stopnicah,
 • igra se odvija na gradu in grajskih poslopjih, kar pomeni, da del igre poteka tudi v zunanjih prostorih,
 • igro je mo┼żno igrati tudi v slabem vremenu.

zemljevid igre pobega na gradu Kostel

5 zanimivosti gradu Kostel, ki jih zagotovo niste poznali

 • S pripadajo─Źim trgom predstavlja drugi najve─Źji grajski kompleks v Sloveniji,
 • prva omemba gradu sega ┼że v daljno leto 1336 kot ┬╗castrum Grafenwarth┬ź,
 • ob─Źina Kostel ┼íe vedno nosi po┼ítno ┼ítevilo po prvi omembi ÔÇô 1336,
 • grad letno obi┼í─Źe ve─Ź kot 6000 obiskovalcev, kar je ve─Ź kot 16 na dan,
 • vklju─Źen je bil v sistem Vojne obrambe, kar je pomenilo, da je pred tur┼íkimi vpadi varoval ju┼żni del Evrope.

 

Bi idejo za igro v svoj nabiralnik?

Po┼ílji nam sporo─Źilo, mi ti odgovorimo z idejo za naslednjo igrivo kampanjo. Pa roka ­čĄŁ

Kontaktiraj nas