Digitalizacija v turizmu: Ruska kapelica v AR tehnologiji

Kako je Ruska kapelica z našo pomočjo dobila povsem novo dimenzijo turistične predstavitve?

BRIEF & IZHODIŠČA

01

Predstavitev širše zgodovine Ruske kapelice

Obiskovalci naj spoznajo zgodbo ruskih vojnih ujetnikov, ki so gradili cesto čez Vršič.

02

Brez posega v prostor

Z moderno tehnologijo bi obiskovalcem omogočili, da v sicer zaklenjeno kapelico lahko vstopijo.

03

Digitalizacija Ruske kapelice

S prenosom aplikacije lahko vsak obiskovalec spoznava Rusko kapelico samostojno, brez vodiča.

04

Igra naj bo v petih jezikih

Ker Vršič obišče veliko turistov, naj bo igra prevedena še v tuje jezike (ang, ita, nem, rus).

Nevsiljiva vključitev tehnologije v naravo

Obisk možen 365 dni, 24 ur na dan

Odprta vrata v sicer zaprto Rusko kapelico

Objava v več vidnejših medijih

Kaj je nastalo?

Mobilna aplikacija z AR tehnologijo.

Turizem Kranjska Gora je obiskovalcem, ki v Rusko kapelico ne morejo vstopiti, ker je ta odprta le ob slovesnih priložnostih, ponudil možnost, da njeno zgodbo spoznajo na bolj zanimiv način kot le s prebiranjem besedila na info tablah - z AR aplikacijo.

Kontaktirajte nas

Zgodba ruskih vojnih ujetnikov, ki so v zaledju Soške fronte gradili cesto čez Vršič, se zdi z vsakim letom bolj oddaljena. Kar pa seveda ne pomeni, da je prav, da jo pozabimo. Ravno zato smo se skupaj s Turizmom Kranjska Gora lotili projekta razvijanja AR aplikacije o Ruski kapelici in Vršiški cesti ter ustvarili povsem novo dimenzijo turistične predstavitve.

Ruska kapelica: Kreativna ideja

Ustvarili smo inovativno aplikacijo, kjer v šestih prizorih s pomočjo obogatene resničnosti spoznamo zgodbo Ruske kapelice. Skozi celotno izkušnjo nas vodi glasovni vodič, ki nam lahko zgodbo sporoči v enem od petih jezikov. Za veliki finale lahko vstopimo tudi v notranjost Ruske kapelice.

zemljevid aplikacije ruska kapelica

Vsebinsko-tehnična rešitev

Nastala je interaktivna dogodivščina v AR tehnologiji – Obogatena zgodovina Ruske kapelice. Ta obiskovalce s pomočjo šestih prizorov in naracije spozna s celotno zgodovino Ruske kapelice s pomočjo mobilne aplikacije. Gre za interaktivnega mobilnega vodiča, ki obiskovalcu zgodbo Ruske kapelice predstavi na sodoben, atraktiven in novim, koronskim časom, primeren način. Omogoča zabavno in informacij polno doživetje, ki jo uporabniki lahko doživijo 365 dni v letu, 24 ur na dan. Aplikacija pa uporabniku s pomočjo 3D zajema notranjosti kapelice, prvič omogoča tudi vstop v ta čudovit objekt posebnega zgodovinskega pomena.

YouTube video

Šest prizorov, ki predstavijo zgodbo Ruske kapelice

1. Zgodba obiskovalca najprej popelje v 19. stoletje, ko je bilo na tem območju najbolj razširjeno gozdarstvo. Ta prizor nam predstavi domačin, vidimo pa tudi konja.

2. Nadaljujemo z začetkom 1. svetovne vojne, ki je zaradi potreb po transportu privedla do hitrejše gradnje ceste. V prizoru nam pot prekrižata dva kamiona z vojaško in medicinsko opremo. Eden od njiju tovori tudi vojaški top.

3. Sledi prizor z opisom težkih razmer, v katerih so delali in živeli ruski vojni ujetniki. V prizoru med delom vidimo dva vojaka, en od njiju zaradi trpljenja pade na kolena in začne z rusko molitvijo.

4. V času 1. svetovne vojne je na vrh prelaza Vršič vodila tovorna žičnica, ki smo jo na podlagi fotografij rekonstruirali. Ogledamo si lahko delovanje žičnice in vojaka, ki transport tovora skrbo nadzorujeta.

5. Leta 1916 je vojne ujetnike, ki so cesto gradili, ter nekaj njihovih nadzornikov pokopal plaz. Katastrofo skuša oživiti predzadnji prizor.

6. Ker je kapelica večinoma zaklenjena, smo s pomočjo aplikacije omogočili tudi vstop vanjo in sprehod po notranjosti. Obiskovalci si lahko s pomočjo 3D tehnologije ogledajo, kaj vse se v njej skriva.

Ruska kapelica: Odzivi

Celotno izkušnjo so nam pomagali testirati tako naključni turisti kot lokalni obiskovalci in osebe, zaposlene v različnih muzejih. Prav vsi so bili nad delovanjem navdušeni, še bolj pa jih je presunila s čutom predstavljena zgodba ujetnikov, ki so na tem mestu izgubil svoja življenja. Kot so povzeli sami, gre za aplikacijo, ki kljub preprosti uporabi zagotavlja neverjetno izkušnjo obogatene resničnosti in potovanje v prostor in čas, ki si ga danes ne moremo niti zamisliti.

mediji o digitalizaciji ruske kapelice

 

Bi idejo za igro v svoj nabiralnik?

Pošlji nam sporočilo, mi ti odgovorimo z idejo za naslednjo igrivo kampanjo. Pa roka 🤝

Kontaktiraj nas