Naredi sam: namizne, družabne in miselne igre, ki jih lahko narediš doma

Naredi sam: namizne, družabne in miselne igre, ki jih lahko narediš doma.

Napeti časi zahtevajo igrive rešitve. In ja, biti (samo) doma prej ali slej zagotovo postane, no, pač rahlo dolgočasno. Ali pa vsaj enolično. Prosti čas lahko zato s svojimi najbližjimi preživiš tudi ob izdelavi družabnih iger, za njih pa uporabiš različno odpadno empalažo. 

Ker je preganjanje dolgčasa na zabaven in igriv način naša glavna misija, smo pobrskali po našem arhivu, spominu in malo po spletu. Pripravili smo seznam iger, ki jih lahko narediš doma sam/a, skupaj s partnerjem oziroma partnerko ali z otroki. Poleg tega so tako preproste, da jih je mogoče izdelati iz predmetov, ki jih zagotovo že imate doma. Da ne bi kupovali nove plastike ali papirja, lahko uporabite tudi čisto odpadno embalažo.

Spodaj najdeš 19 + 1 BONUS idej za igre, s katerimi bo naslednjih nekaj dni v krogu domačih še toliko bolj ustvarjalnih in seveda zabavnih.

Da bo delo še lažje, smo pri posameznih igrah uredili tudi vse potrebno za tisk PDF-jev. 

Večina stvari, ki jih boš potreboval/a:

 • selotejp (širok in/ali tanek)
 • lepilo za papir
 • barvice/flomastre/tempera barve
 • olfa nož
 • elastike
 • pištola na vroče lepilo
 • embalaža/karton/papir
 • in še kakšno malenkost

Prvih 10 oziroma 11 je namenjih otrokom, ostale odraslim, ob nekaterih pa se lahko zabava kdorkoli. 

1. Zajček dolgoušček: vrzi kocko, nariši smešnega zajčka

Igra risanja, s katero se bodo otroci v nekaj preprostih in zabavnih korakih naučili narisati zajčka – in to ne na en, temveč vrsto različnih načinov. Tudi, če se jim to zdi še tako nemogoče.

družinska igra Nariši zajčka dolgouščka
Družinska igra Nariši zajčka dolgouščka

Naredi sam! Kako? 

V pripetem PDF-ju Različni zajčkovi obrazi, najdeš tabelo, v kateri se nahaja nabor različnih oči, smrčkov, ušes ipd. Tabelo natisneš, svojim najmlajšim pa priskrbiš barvice, bel papir in kocko. En po en naj mečejo kocko – vsak od njih mora priti na vrsto 7-krat, tolikokrat, kot je v tabeli elementov zajčkovega obraza. Prvi na vrsti dobi s prvim metom kocke številko oziroma obliko zajčkovih ličk. V drugem krogu sledi oblika obraza, potem nosek in vse dokler ni zajček končan. Pozor, niti dva zajčka ne bosta enaka!

Prenesi, natisni in igro Zajček dolgoušček naredi sam.

2. Ne zbudi morskega psa: igra spomina z elementom presenečenja

Družabna igra, je na prvi pogled morda podobna Igri spomina, v resnici pa gre za tekmo, kdo prvi najde par rumenih ribic. Vse kar potrebuješ, je nekaj kartona in print vzorca, ki ga najdeš TUKAJ.

Posamezen potiskan papir nalepi na karton (sprednjo in zadnjo stran), nato pa ga razreži na označene kvadratke – ploščice. Igra je pripravljena!

Igra ne zbudi morskega psa
Igra ne zbudi morskega psa

Naredi sam! Kako? 

Ploščice obrni z ribicami navzdol, jih premešaj in razporedi, tako kot se razporeja Igra spomina. Enako kot pri omenjeni igri, igralec, ki začne, obrne dve ploščici. Če najde dve modri ribi, par vzame k sebi. Toda pozor! Tisti, ki obrne morskega psa, mora en krog preskočiti. Zmaga tisti, ki prvi najde par rumenih ribic.

Prenesi, natisni in igro Ne zbudi morskega psa naredi sam.

Prenesi PDF, natisni, zagotovi si super pomočnike, izreži in prilepi na karton, kapa ploščo, lepenko … IGRAJ!

Sličice smo natisnili in izrezali.
Ko se lepilo posuši, je igra pripravljena na igranje.

3. Lego tri v vrsto 

Tri v vrsto je igra za dva, ki se jo vsaj enkrat v življenju igral vsak. In bodimo iskreni, dostikrat med poukom.

Da bi lahko z njo zabaval/a tudi svoje najmlajše, jo narediš iz lego kock. Na podlago iz ploščatih enovsrtičnih kock narediš mrežo. Vsak igralec ima svojo barvo navadnih kvadratnih kock. Tisti, ki mu prvemu uspe postaviti tri v vrsto, je zmagovalec.

lego tri v vrsto
VIR: https://mamapapabubba.com/

4. Lego namizna igra

Namizna igra, ob kateri bodo otroci urili svoje poznavanje številk, barv, obenem pa bodo morali uporabiti tudi svojo ustvarjalnost. V priponkah najdeš PDF pripravljen za tisk, v katerem se nahajajo igralna plošča in navodila.

Lego namizna igra: Escapebox
Lego namizna igra: Escapebox

Vse, kar še potrebuješ, pa so kocka, lego človečki in kup lego kock. Vsak igralec si izbere svojega človečka, ki ga po igri vodi z meti kocke. Konec igre si lahko prirediš po svoje; lahko je klasičen (prvi na cilju je zmagovalec), lahko pa ga popestriš še z različnimi izzivi.

Pravila igre:

 1. Potrebuješ toliko lego človečkov, kot je igralcev. Človečki bodo bolje stali, če jih pritrdiš na kocko.
 2. Blizu igralne površine naredi KUP kock, lahko so v škatli.
 3. Za začetek vsak dobi 20 kock,
 4. 20 kock daj na še GRADBIŠČE.
 5. Tisti, ki igro začne, vrže kocko in se premakne za toliko mest, kot piše na kocki.
 6. Po vrstnem redu sledijo še ostali igralci.
 7. Sledite navodilom v kvadratkih, na katerih se znajdete.
 8. Konec je odprt, lahko zmaga tisti, ki prvi pride na cilj in pobere vse kocke z gradbišča, lahko pa zaključek obarvate še s spodnjimi izzivi. 

Po koncu igre, lahko vse skupaj še malo popestrite.

 • Vsak igralec naj prešteje svoje kocke – vaja štetja. Zna kdo izračunati, kakšna je vsota vseh kock, ki so jih dobili igralci?
 • Izziv: Kaj lahko vsak iz svojih kock sestavi v treh minutah?
 • Izziv sodelovanja: Kaj lahko vsi igralci skupaj sestavijo iz vseh kock, ki so si jih priigrali.

Prenesi, natisni in Lego namizno igro naredi sam.

Prenesi PDF, natisni, sestavi ekipo, razporedi Lego kocke … IGRAJ!

Lego namizna igra: NAREDI SAM

Lego namizna igra: NAREDI SAM

5. Lov na skriti zaklad: DIY Treasure Hunt

Igra, ob kateri bodo morali otroci napeti svoje možgančke – to jim zagotovo ne bo težava, saj jih na koncu čaka nagrada. No, skriti zaklad.

Glavno nagrado skriješ, potem pa po različnih mestih v hiši pustiš sporočilca z namigi – sporočilca naj peljejo en do drugega, dokler zadnje ne razkrije lokacije skritega zaklada.

Kot zaklad lahko skriješ še eno, novo igro, ki jo boste skupaj igrali, za še slajšo najdbo pa naj se ob njej skriva tudi kakšna čokoladica.

Seveda, je mogoče tovrstno igro prirediti tudi za odrasle.

Naredi sam igro Lov na zaklad

Prenesi PDF, natisni, izberi nagrado, razporedi namige po stanovanju/hiši … IGRAJ!

NAREDI SAM: lov na zaklad
NAREDI SAM: lov na zaklad

6. Lovci na drobnarijo

Podobno kot pri Lovu na skriti zaklad, lahko igro Lovci na drobnarijo prirediš po svoje, tudi starosti svojih otrok primerno. Naredi seznam stvari, ki jih mora otrok najti – pri mlajših otrocih, lahko za urjenje možgančkov tem predmetom dodaš denimo še barve in števila. Ko otrok zbere vse predmete, si zasluži nagrado. Če igra več otrok, je zmagovalec tisti, ki vse predmete najde prvi.

Naredi sam igro Lovci na drobnarije

boxipop zabavna DIY voščilnica

7. Poskočna kocka

Ko otroci nimajo kje porabiti svoje odvečne energije, je treba to čim hitreje usmeriti v nekaj produktivnega. In da ne bomo pisali samo o zabavnih oziroma poučnih družabnih igrah, imamo še nekaj za otrokovo fizično aktivnost. V priponki se nahaja vzorec kocke, na kateri se nahajajo različne vaje.

Natisnite, sestavite, met kocke pa bo vam in vašim otrokom povedal, katero vajo morate narediti.  

Naredi sam Poskočno kocko

8. Hišni ristanc

Ristanc, zimzelena igra, ki jo večina nas pozna z ulice, mogoče pa jo je prirediti tudi za notranjo zabavo. Namesto, da bi posamezni kvadrat na tla narisali s kredo, lahko na tla z lepilnim trakom nalepite oštevilčen list papirja. Pozor, da ne bo komu spodrsnilo, mora biti papir res dobro fiksiran! Namesto s papirjem, lahko igralno površino izrišete tudi s pomočjo lepilnega maskirnega traku, ki se ga da po končani igri brez težav odstraniti. 

Ko je igralna površina pripravljena, najdete še kamenčke oziroma nekaj za metanje. Potem določite vrstni red igralcev. Vsak, ko pride na vrsto, kamenček vrže v sredino prvega polja, ko kamenček obleži v njem, odtanca ponj in spet nazaj pred ristanc. Igralec igra, dokler ne naredi “fuča”; to se zgodi, če stopi na ali čez ristančevo črto oziroma preko nje iz polja ven. Če je igralec “fuč” se umakne naslednjemu v vrsti, njegov kamen pa obleži v polju pred tistim s “fučem”.

V enojno polje skačemo z eno nogo v dvojno pa z obema istočasno. Pri obratu se obrnemo v skoku. Pomembno je to, da nikoli ne skočimo na črto.

9. Leti, leti papirnato letalo

Preprosta igra ima dve fazi; v prvi svoje najmlajše naučiš izdelave papirnatih letal, v drugi pa vsi skupaj tekmujete čigavo letalo leti najdlje. Da bo točkovanje lažje, na tla z lepilnim maskirnim trakom označi pristajalno stezo, glede na dolžino leta pa še  primerne točke. 

Naredi sam: papirnato letalo
VIR: meaninufulmama.com

10. Analogni Angry Birds

Video igra, ki je zaradi svoje preprostosti in duhovite animacije postala ena najbolj priljubljenih iger prejšnjega desetletja. Obstaja vrsta njenih različic, prirejena je bila v film, brez večjih težav, pa si lahko sami doma naredite celo njeno analogno različico. Pujsi, pazite se! 

Navodila za izdelavo najdeš v spodnjem videu.

11. Igra spomina

Zimzelena igra, ki jo lahko igrajo tako odrasli kot otroci. Narobe obrnjene ploščice s slikicami – igralci en po en odkrivajo po dve ploščici naenkrat. Tisti, ki na koncu zbere največ parov, zmaga. 

naredi sam: igra spomina
Naredi sam: igra spomina

Če Igre spomina nimaš doma, smo ti pripravili dve različici; ena je precej klasična, primerna tudi za najmlajše, druga pa je namenjena glasbenim sladokuscem. 

zalaingasper, Matter, Tomaž Pengov, Siddharta, Alien, Pear Jam … poznaš? Poznaš! Kaj pa njihove najbolj kultne albume in njihove naslovnice? 😉 

Prenesi, natisni in igraj Glasbeni spomin

DIY igra glasbeni spomin
DIY igra glasbeni spomin

Vse kar je treba, je natisniti priponki, print nalepiti na karton/kapa ploščo/lepenko, razrezati ploščice in voila! Njoy! 

Prenesi, natisni in Igro Spomina naredi sam 

Prenesi, natisni in igraj Glasbeni spomin

12. Veliki umi razmišljajo enako

Družbo razdeli na dve ekipi, vsakemu igralcu pa priskrbi pisalo in list papirja. Potem eno po eno naglas preberi vsako od spodnjih kategorij. Po vsaki naj vsak igralec zapiše prve tri odgovore, ki mu padejo na pamet.

Plonkanje ni dovoljeno!

Ko končate z vsemi kategorijami, preštej koliko skupnih odgovorov so našteli igralci posamezne ekipe. Točkovanje je odvsino od tega, koliko istih besed so našteli. 

Točkovanje:

 • 0 točk za vsako besedo, ki jo je zapisal samo en igralec.
 • 1 točka za vsako besedo, ki sta jo zapisala 2 igralca.
 • 2 točki za vsako besedo, ki so jo zapisali 3 igralci.
 • 3 točke za vsako besedo, ki so jo zapisali 4 igralci

Kategorije

 1. TV serija
 2. Slovenska restavracija
 3. Film z Bradom Pittom
 4. Mesto, ki se začne na črko C
 5. Zvezdnik z rdečimi lasmi
 6. Družabna igra
 7. Naslov pesmi, ki vsebuje ime
 8. Športnik zanimivega videza
 9. Kaj vidiš v centru mesta
 10. Pravljica, v kateri nastopa vsaj ena žival

Naredi sam igro Veliki umi razmišljajo enako

13. Kdo sem?

Spet igra, ki jo je mogoče prirediti za katerikoli krog ljudi – lahko se jo igraš s prijatelji, lahko pa tudi s svojimi najmlajšimi. Vsak od igralcev si zamisli neko znano osebnost, jo zapiše na listek papirja, ta listek pa poda osebi na svoji levi.

Ta si mora, ne da bi prebrala kaj piše, listek zalimati na čelo. Potem igralci v krogu en po en uganjujejo svoje lastnosti, vse dokler prvi ne ugane, kdo je. Vprašanja morajo biti zaprtega tipa, torej taka, da je lahko odgovor le ‘da’ ali ‘ne’. V enem krogu posamezni igralec sprašuje toliko časa, dokler ne dobi odgovora ‘ne’. Potem je na vrsti drugi. 

Temo igre lahko spreminjate; če enkrat uganjujete znane osebnosti na splošno, lahko drugič nabor omejite na športnike, pa politike ali živali, filme ipd. Ali risanje junake, če igraš na primer z otroki. 

Plus, v duhu časa, je igro mogoče odgovorno igrati tudi preko video pogovora. Pazi le, da v video pogovoru sebe ne vidiš, videti te morajo le ostali. 

Naredi sam: Kdo sem?
Escapebox ekipa med igro “Kdo sem” 🙂

Da bi ti vse skupaj še malo olajšali, najdeš v priponki nabor 40 znanih oseb. 

 • Ghandi
 • Arnold Schwarzenegger 
 • Forrest Gump
 • Donald Trump
 • Walt Disney
 • Miki Muster
 • Rdeča Kapica
 • Ed Sheeran
 • Michael Jordan
 • Jure Košir
 • Tomi Meglič
 • Kleopatra
 • Winston Churchill 
 • Srečko Kosovel
 • Svetlana Makarovič
 • Joker
 • Jan Oblak 
 • Peter Poles
 • Borut Pahor
 • Jimmy Hendrix
 • Billie Eilish
 • Darja Zgonc
 • Muca Copatarica
 • Ilka Štuhec
 • Meryl Streep
 • Angela Merkel
 • Jakob (Sreča na vrvici)
 • Rožle (Kekec)
 • Kim Kardashian
 • William Shakespeare
 • Helena Blagne 
 • Čebelica Maja
 • Chris Hemsworth
 • Morticia Addams
 • Iron Man
 • Simba
 • E.T.
 • ovca Dolly
 • Luke Skywalker
 • Carrie Bradshaw
 • Slavoj Žižek

14. Pantomima

Čeprav njeno ime namiguje na igro v tišini, Pantomima iz svojih igralcev izvleče najbizarnejše zvoke navudšenja, nervoze, tu in tam pa tudi kakšno kletvico.

Gre za zabavo, v kateri sodelujeta dve ekipi, v vsaki morata biti najmanj dve osebi. Vsaka od njih na različne listke napiše vsaj 10 besednih zvez. Da jih v lonček, lončka pa si ekipi zamenjata. Ekipa, ki začne, določi igralca, ki izvleče besedno zvezo, s pomočjo pantomime pa skuša svojim igralcem pokazati, za kaj gre. Ugibanje je časovno omejeno.

Tista, ekipa, ki na koncu ugane največ gesel, zmaga. Pravila si sodelujoči seveda lahko priredite po svoje. 

boxipop zabavna DIY voščilnica

15. Pictionary

Enaka pravila kot pri Pantomimi, lahko veljajo tudi pri DIY različici Pictionaryja. Vse, kar je treba spremeniti, je to, da se mora besedno zvezo uganiti s pomočjo risanja. Če pa se sodelujoči počutite še posebno divji, lahko igri tudi združite. Potem, ko igralec izvleče besedno zvezo, mu met kocke pove, če jo mora pokazati z risanjem (liha števila) ali pantomimo (soda števila). 

Na spletni strani igraj.se lahko povsem enostavno, brez registracije s prijatelji igrate remote pictionary oziroma Sketcher.

Igraj tukaj

16. Prva črka

Preprosta igra, ki zahteva hitre misli. Gre za to, da sodelujoči določijo črko, potem pa karseda hitro vsak zase zapiše različne stvari, ki se na to črko začnejo (ime, priimek, žival, rastlina ipd.) Runda ene črke se konča, ko prvi izpolni vse kategorije. Tabelo s kategorijami najdeš v PDF-ju. 

Točkuje se vsaka beseda zapisana pod posamezno kategorijo. Če nihče drug nima zapisane iste besede, je ta vredna 2 točki. Če pa je isto besedo zapisal še kdo drug, je ta vredna le 1 točko. 

Črko se določi tako, da vsak od igralcev pove eno številko, seštevek vseh številk pa določi črko. Če je seštevek denimo 5, je to črka D, če 13, je to črka L. Če seštevek preseže 25, se šteje od začetka, številka 26 bi tako določila črko A. 

Naredi sam igro Prva črka

17. Mesta, države, geografija

A4 list razreži na majhne lističe in na njih napiši na eno stran listka državo, na drugo pa glavno mesto. Listke spraviš v košek in nato vlečeš enega za drugim. Če veš rešitev, si ponovno na potezi, drugače priložnost dobi tvoj nasprotnik. Igra se zaključi ko zmanjka vseh listkov. 

18. Detektivka

Ljubitelji del Agahte Christie in podobnih detektivk, lahko na svoj račun pridete z eno od mnogih t.i. murder mystery iger, ki se najdejo na spletu. Gre za družabno aktivnost, v kateri je vsakemu igralcu dodeljena svoja vloga. S pomočjo različnih dejavnosti morajo igralci razvozlati, kdo od njih je morilec. 

Nekaj tovrstnih iger je narejenih tudi za otroke, nabor vseh skupaj, pa lahko najdete tukaj.  

19. Domači Escape Room

Ker so escape room igre tako zelo priljubljene jo je marsikdo že poskusil pripraviti sam. Da pa bo šlo lažje, smo za vas pripravili 36 ugank in iger, ki bodo navdušile.

Pripravljate vedno bolj priljubljeno igro »escape room« oz. sobo pobega in iščete ideje, ki bodo vodile do prave dogodivščine? Na tem mestu so zbrane tiste escape room igre, ki vedno požanjejo največ navdušenja.

Escape room igre

Ekstra cukr: CoronaLine

Popolnoma svojo, prav ‘korona časom’ namenjeno družabno igro, pa si je zamislil tudi naš prijatelj in razvijalec igre Blaž Gracar. V samoizolaciji je ustvaril CoronaLine, domiselno igro, za katero ne potrebuješ drugega, kot list papirja, svinčnik in dva flomastra različnih barv. Še več; zaradi preproste izvedbe je igro mogoče igrati tudi na spletu. Toda pozor; čeprav je CoronaLine na prvi pogled preprosta igra, je ob premagovanju nasprotnika treba kar nekajkrat precej napeti možgane. Lajkamo!

naredi sam diy igre
Vir: Blaž Gracar

Klikni na Blaževo stran in igro CoronaLine naredi sam.

BONUS IDEJA: igrača za vašega pasjega prijatelja

Da pa se ne boste zabavali samo vi, medtem ko vas vaš hišni kosmatinec nervozno pogleduje z drugega konca sobe, smo eno malenkost pripravili tudi zanj. Gre za igračo, v kateri se skrivajo priboljški – da pride do njih, se bo moral kuža zelo potruditi. Večstopenjski izziv, ki pa je hkrat zelo preprost za izdelavo.

Vse, kar potrebujete, so:

 • 0,5 l plastenka,
 • stara nogavica,
 • priboljški.

Iz plastenke in priboljškov naredite ropotuljico.

Ropotulijico potisnite v nogavico in nogavico na odprtem delu zavežite.

Ta-dam, igrača je narejena. Vaš kosmatinec se bo moral najprej prebiti čez nogavico, potem “odviti” pokrovček in na koncu najti način, kako iz plastenke dobiti priboljške. Kjut!

Escapebox naredi sam igračo za psa

Escapebox naredi sam igračo za psa

Escapebox naredi sam igračo za psa


Sorodne objave